ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ М. Я. АЗАРОВА

Вeльмишaнoвний, Микoлo Янoвичу!

Зaрaз з вуст укрaїнськиx висoкoпoсaдoвців звучaть пoвідoмлeння тa звіти прo нібитo висoкі дoсягнeння тa всeoxoплюючe вирішeння сoціaльниx прoблeм учaсників ліквідaції нaслідків aвaрії нa Чoрнoбильській AEС тa oсіб, які пoстрaждaли внaслідoк Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи.

Oсoбливo цe спoстeрігaється з нaближeнням 27-x рoкoвин Чoрнoбильськoї кaтaстрoфи, кoли нaвoдяться супeрeчливі дaні прo рoзміри чoрнoбильськиx пeнсій, які oзвучуються чинoвникaми.

Зa вaшим дoручeнням, прeдстaвникaми Кaбінeту Міністрів Укрaїни, у жoвтні  2012 рoку, булo рoзпoчaтo пeрeгoвoрний прoцeс з прoтeстуючими грoмaдськими  oргaнізaціями  чoрнoбильців.

Пoпeрeдні кoнсультaції тa дoмoвлeнoсті, які булo дoсягнутo в результаті переговорів, полягали у поетапному збільшенні пенсій постраждалим громадянам та входження в правове поле, відповідно до норм та вимог діючого Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Хоча не виконання закону не добавляє іміджу України, однак чорнобильські громадські організації виявили максимум конструктивності.

Слід констатувати, що практично ще у грудні місяці 2012 року всі напрацювання, для прийняття рішення, були готові, проте, ваше доручення не призвело до логічного завершення переговорів.

Попередні домовленості громадськості та влади щодо поетапного підвищення пенсій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та можливості тим самим відновлення законності, зараз свідомо затягується, що може розцінюватися виключно як небажання або неспроможність влади виконувати свої обіцянки та прямі конституційні обов’язки перед громадянами України.

Ніхто не утаємничує того, що чорнобильська громадськість очікувала змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада за № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» саме напередодні сумних 27-х роковин Чорнобильської катастрофи, які попередньо розробило Міністерство соціальної політики України і отримали підтримку з боку чорнобильської громадської. Мова йде про поетапне підвищення пенсій по інвалідності до 2015 року у розмірах 6, 8 та 10 мінімальних прожиткових мінімуми, в залежності від групи інвалідності, які ґрунтуються на Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та є компромісом.

Так зване «осучаснення» по 2007 – 2008 роках, яке пропонують деякі діячі і чиновники, навпаки не відповідає принципам соціальної справедливості та збільшує розрив між мінімальною та максимальною пенсіями, що є неприпустимим та антиконституційним.

Проте, наші очікування не виправдались…

Сьогодні надходять сигнали зі всіх регіонів України про готовність чорнобильських  організацій та окремих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вдатися до крайніх заходів та об’явити найближчим часом безстрокове голодування в м. Києві, незважаючи на наближення череди травневих свят.

До вчинення таких дій їх спонукає у першу чергу безвихідність становища, у якому вони опинилися.

Вважаємо, що це може призвести до непередбачуваних наслідків, пов’язаних з життям і здоров’ям громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та потребує негайного Вашого особистого втручання в ситуацію, що склалася.

У зв’язку із вищезазначеним просимо Вас, Миколо Яновичу, про проведення невідкладної зустрічі з представниками чорнобильських громадських організацій – членами переговорної групи, які вели переговори за вашим дорученням, починаючи з жовтня 2012 року, для остаточного вирішення питання – відносно результатів проведених переговорів.

Володимир Проскурін,

голова ВГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля»

Борис Бродовський,

митрофорний протоієрей УПЦ,